Sven van der Mierden raakt WK-punten weer kwijt na geluidscontrole, tijdens de Grand Prix van Nederland in Valkenswaard

Sven van der Mierden van het Hutten Metaal Yamaha Racing Team werd na een sterk gereden tweede manche op een 19e plaats afgevlagd. Direct na de finish werd tijdens een steekproef het geluid van zijn machine gecontroleerd. De test gaf aan dat zijn machine 2db teveel produceerde, waardoor hij 5 strafplaatsen kreeg en terug gezet werd naar een 24e plaats. Een teleurstelling voor Sven en zijn team. Zeker omdat na een stroef verlopen zaterdag, die met een kleine blessure werd afgesloten, op zondag toch nog het gewenste resultaat werd behaald. Maar helaas is het nog wachten op de beloning.

Op zaterdagmiddag kon zijn thuis Grand Prix dan eindelijk echt beginnen. Sven ging na de vrije training ook de baan in voor de tijdtraining. Een 29e trainingstijd bracht nog niet het gewenste resultaat. Ook de Qualifying Race bracht nog tegenslag. De start vanaf het hek was goed en Sven kon rond de achttiende plaats de eerste ronde ingaan. Maar al snel  in de eerste ronde kwam Sven hard ten val op de grote opstap en blesseerde hierbij zijn schouder. Vol goede moed ging hij van uit de achterhoede weer in de achtervolging. In de haast om de achterstand goed te maken maakte hij nogmaals een kleine schuiver. Na enkele ronden hervond hij het ritme weer en kon diverse rijders passeren en kwam als 27e over de finish.

Op de wedstrijddag was het publiek in grote getale afgereisd naar het Eurocircuit in Valkenswaard. Enigszins gespannen arriveerde Sven op zondagochtend in de paddock. Zou zijn schouder het houden en kan hij zich mengen in de strijd om de WK-punten ? De Warm-up gaf hem met een 22e tijd, al net een zetje in de goeie richting.
De start van de eerste manche was redelijk en kwam Sven na één ronde als 17e door. Na twee ronden moest hij 2 plaatsen prijsgeven om vervolgens op de negentiende positie een aantal ronden stand te houden. Halverwege de race moest hij nogmaals twee posities afstaan zodat hij net buiten de punten kwam te rijden. Toch herpakte Sven zich en kon richting het einde van de manche het gat naar het felbegeerde WK-punt nog verkleinen tot twee seconden. Met een 21 plaats kon hij terug kijken op een goed gereden race.
De tweede manche begon zoals de eerste manche, bij aanvang binnen de eerste twintig, alleen nu bleef Sven plakken in een treintje tot aan de zestiende rijder. Lang bleef hij zich als twintigste handhaven en kreeg een paar ronden voor het einde ook de negentiende positie nog in handen. Moegestreden en nagenoeg foutloos kwam hij als 19e over de finish. Echter direct na de finish gooide de geluidscontrole roet in het eten waardoor Sven met 5 strafplaatsen terug viel naar een 24e plaats in de uitslag. Dat het kan heeft hij inmiddels bewezen, nu moet het kwartje nog de goeie kant op vallen.

Daguitslag MXGP: Valkenswaard – Nederland: